Dlaczego warto robić domowe przetwory?

przetwory na zimęDzięki przetworom można zachować na długo produkty sezonowe, dzięki ich odpowiedniemu przetworzeniu będzie można cieszyć się ich smakiem nawet wiele miesięcy po przygotowaniu. Jak się robi domowe przetwory? Istnieje kilka podstawowych wskazówek, które powinien znać każdy, kto chce się samodzielnie zmierzyć z tym kulinarnym wyzwaniem. Bardzo łatwo jest polubić przygotowywanie przetworów, szczególnie kiedy bliscy docenią fantastyczne walory smakowe domowych specjałów.

domowe przetworyDomowe konfitury, owoce w syropie, dżemy, marynaty i inne smakują znacznie lepiej niż te, które można znaleźć w sklepie. Głównym powodem jest fakt, że są one zrobione samodzielnie. W rodzinach, w których od pokoleń trwa tradycja przygotowywania przetworów, nierzadko powstają unikalne receptury i wskazówki do ich przyrządzania. Dzięki nim smak domowych przetworów jest wyśmienity i żadne artykuły dostępne w sklepie nie mogą się z nimi równać.

Bardzo znaczącym argumentem przemawiającym na korzyść domowych przetworów względem ich sklepowych odpowiedników jest pewność co do ich składu. Nie zawierają żadnych polepszaczy smakowych, sztucznych barwników, substancji konserwujących, środków zagęszczających oraz sztucznych słodzików. Innym argumentem jest cena – przetwory naturalne dostępne w sklepach często są bardzo drogie, a domowe specjały można przygotować niewielkim kosztem. Samodzielne robienie przetworów jest również doskonałą okazją do eksperymentów kulinarnych, można łączyć ze sobą różne smaki, dodawać ulubione przyprawy. Przetwory domowej roboty, opatrzone elegancką etykietką i ładnie opakowane, są również bardzo dobrym pomysłem na upominek przy różnych okazjach. Tym bardziej, że w ostatnim czasie własnoręcznie robione przetwory stają się bardzo modne i świetnie pasują do kuchni każdej nowoczesnej i tradycyjnej pani domu. W obliczu takiej ilości zalet, jakie posiada przygotowywanie domowych przetworów, warto bliżej poznać ten temat i spróbować swoich sił w tej dziedzinie kulinariów.

Jakich produktów najlepiej używać do robienia przetworów?

przetwory z warzyw i grzybówWarto, żeby były to produkty uprawiane ekologicznie, wolne od sztucznych substancji chemicznych. Oczywiście kiedy są to owoce czy grzyby samodzielnie zebrane, przetwory nabierają wyjątkowego charakteru. Oprócz zachowania produktu, zachowane są także wspomnienia związane z całym procesem przygotowania, jak rodzinne grzybobranie jesienią czy letnie zrywanie czereśni razem z dziećmi. Czasami zdarza się, że rodzina lub przyjaciele obdarują nas np. koszem jabłek czy wiadrem czerwonych porzeczek ze swojej działki. Jeśli do tej pory nie było wiadomo, co robić z takimi prezentami i część z nich się marnowała, domowe przetwory są idealnym rozwiązaniem.

Dobrym pomysłem jest robienie przetworów przez cały rok, z poszczególnych sezonowych produktów. Jeśli zostawi się robienie przetworów „na zimę” z końcem jesieni, można przegapić wiele produktów świetnie nadających się do różnego rodzaju przetworów; a i zostaje wtedy dużo pracy na raz, jeśli chce się zrobić odpowiednio duże zapasy. Systematyczne robienie przetworów pozwoli zgromadzić całkiem pokaźne zapasy w spiżarni, pełne różnorodnych przysmaków. Dodatkowo wysiłek włożony w ich przygotowanie jest rozłożony w czasie.

dżemy konfitury syropySezonowe produkty odpowiednie do robienia przetworów:

  • wiosną: dzika róża, pędy sosny, szczaw, rabarbar (także początek lata, doskonale łączy się z innymi składnikami jak jabłka, truskawki czy agrest)
  • latem: koper, ogórki (latem kisimy ogórki!), truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, porzeczki, morele, gruszki
  • jesienią: śliwki, aronia, jarzębina, winogrona, jabłka, papryka, owoce dzikiej róży, żurawina, dynia, grzyby

Przetwory z owoców i warzyw

W internecie oraz książkach kucharskich znajduje się wiele przepisów na różnego rodzaju przetwory z rozmaitych produktów. Najczęściej przygotowywane i najprostsze dla początkujących są konfitury, domowe dżemy i syropy. Do konfitur najlepiej się nadają bardzo dojrzałe, słodkie owoce. W przypadku owoców pestkowych muszą być uprzednio wydrylowane. Warto poświęcić chwilę, by znaleźć odpowiedni przepis na przygotowanie produktów, z których mają powstać przetwory. Jeśli uda się za pierwszym razem, z pewnością będzie to wielką motywacją do podejmowania coraz trudniejszych prób i w dalszym etapie do rozpoczęcia własnych prób ze smakami i rodzajami przetworów.