Co trzeba wiedzieć o cholesterolu?

zdrowe serceWiele się słyszy o tym, że wysoki cholesterol jest szkodliwy dla zdrowia. Można usłyszeć powtarzane opinie, że wysoki poziom cholesterolu wpływa na rozwój chorób serca, a nawet, że jedzenie jajek, które są bogate w cholesterol, jest szkodliwe dla zdrowia. Czy te poglądy są prawdziwe? Czym właściwie jest cholesterol, jaką rolę odgrywa w funkcjonowaniu organizmu i kiedy jego podwyższony poziom może nieść za sobą negatywne skutki? Poniżej znajdują się podstawowe informacje, które warto wiedzieć o cholesterolu.

Cholesterol jest substancją wytwarzaną przez wątrobę. Stanowi ona budulec błon komórkowych, bierze udział w procesach chemicznych zachodzących w organizmie człowieka (np. synteza kwasów żółciowych) oraz uczestniczy w produkcji niektórych hormonów. Ilość cholesterolu naturalnie znajdująca się w organizmie nie jest szkodliwa dla zdrowia, wręcz przeciwnie, jest on niezbędny dla prawidłowej pracy organów wewnętrznych. Problem zaczyna się pojawiać dopiero, kiedy dostarczamy organizmowi zbyt dużą ilość tłuszczów nasyconych, z których wątroba wytwarza cholesterol. Głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ryzyko podwyższenia cholesterolu wynika głównie ze spożywania dużych ilości tłustego mięsa. Nie ma naukowych badań dowodzących, że np. obecność kurzych jaj w diecie przyczynia się do nagromadzenia złego cholesterolu.

LDL a HDL

zdrowy tryb życia Dobry i zły cholesterol – potoczne określenia dwóch rodzajów tej substancji. LDL odkłada się w naczyniach krwionośnych, jego zbyt wysoki poziom może przyczynić się do wystąpienia miażdżycy, a w konsekwencji doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Ten rodzaj cholesterolu powszechnie nazywany jest „złym”. HDL jest „dobrym” rodzajem cholesterolu, który powoduje usuwanie nadmiaru szkodliwego LDL z naczyń krwionośnych. Jego działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Tego cholesterolu jest niestety mniej w organizmie człowieka.

Zły cholesterol odkłada się w organizmie, przyjmowanie go w dużych ilościach spowoduje większy przyrost aniżeli naturalne wydalanie go przez organizm. Długotrwałe odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych powoduje ich uszkodzenie i dereguluje ich pracę. Istnieją choroby, które wpływają na podwyższenie poziomu złego cholesterolu, należą do nich m.in. cukrzyca, otyłość, niedoczynność tarczycy, nadciśnienie. W takim przypadku podstawą walki ze złym cholesterolem jest leczenie choroby, która warunkuje jego przyrost. Dodatkowo na wzrost poziomu LDL we krwi wpływa wiek oraz obciążenia genetyczne.

cholesterolNajlepszym sposobem obniżenia stężenia złego cholesterolu we krwi jest odpowiednia dieta. Zdrowe odżywianie przyczyni się również do spadku nieprawidłowej wagi i poprawy ogólnej kondycji organizmu, co eliminuje kolejny czynnik mający wpływ na wzrost poziomu LDL. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce oraz ryby. Posiłki najlepiej przygotowywać na parze lub gotować tradycyjnie, można także piec i grillować. Te metody nie wymagają dodawania tłuszczu, jak dzieje się w przypadku smażenia. Powinno się również zrezygnować z palenia papierosów i bardzo ograniczyć alkohol. Przyczyni się to nie tylko do redukcji złego cholesterolu, ale ogólnie bardzo korzystnie wpłynie na zdrowie.