Czym zastąpić biały cukier?
Biały cukier jest bardzo niezdrowy. Jego spożywanie w nadmiernych ilościach może prowadzić do otyłości, a także wpływać na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego. Może również przyczynić się do rozwoju cukrzycy. Problem w tym, że człowiekowi generalnie bardzo odpowiada smak słodki i trudno jest się z nim zupełnie rozstać. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest unikanie dodatków cukru w codziennie spożywanych produktach, a kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego – zastępowanie białego cukru jego zdrowszymi odpowiednikami.
Ograniczanie białego cukru w diecie
Ograniczyć cukier należy przede wszystkim wybierając odpowiednie produkty – zawsze czytajmy skład! Często nawet artykuły spożywcze, które wcale nie są słodkie, zawierają w sobie cukier. Nawet pozornie rezygnując z cukru, spożywamy spore jego ilości często nie zdając sobie z tego sprawy. Taka poboczna ilość cukru w diecie generalnie nie jest szkodliwa, ale żeby nie przekroczyć względnie dopuszczalnej ilości spożywanego cukru, należałoby właściwie całkowicie zrezygnować ze słodkości. Tymczasem jest to bardzo trudne, niełatwo odmówić sobie słodkich przyjemności.
Miód
Jednym z najbardziej znanych i chętnie używanych substytutów cukru jest miód. Mimo, iż miody również są kaloryczne, zawierają wiele substancji dobroczynnie wpływających na zdrowie człowieka. Przede wszystkim miody działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Minerały zawarte w miodzie są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Dzięki wielu różnym rodzajom miodu można naprawdę dać się ponieść fantazji kulinarnej i znacznie urozmaicić smak posiłków. Z ilością miodu też nie wolno oczywiście zbytnio szaleć, szczególnie osoby walczące z nadwagą nie powinny zajadać się słoikami tego przysmaku. Kiedy jednak przychodzi ochota na coś słodkiego, zdecydowanie lepiej zrezygnować ze słodyczy, a w to miejsce zjeść jogurt naturalny z łyżką miodu, wypić słodzoną miodem herbatę lub przygotować domowe ciasteczka owsiane z miodem. Takie przekąski owszem, dostarczą kalorii, ale też wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Miód jest bardzo zdrowy, warto się z nim zaprzyjaźnić i na stałe wprowadzić do swojej kuchni.
Słodkie syropy naturalne
Jeśli przyjdzie ochota na słodką przekąskę, można posłodzić swoje danie syropem klonowym, syropem daktylowym, syropem z agawy czy słodem – jęczmiennym bądź ryżowym. Zawierają one naturalne cukry, każdy z nich cechuje się zawartością właściwych sobie składników mineralnych i witamin. Wielką zaletą dosładzania posiłku tymi produktami jest to, że zapewnią one energię na dłuższy czas. W przypadku białego cukru jest inaczej – zastrzyk energii jest krótki, a po nim następuje faza spadkowa, kiedy pojawiają się uczucia senności, zmęczenia oraz rozdrażnienia. Na uwagę zasługują także walory smakowe, które zdecydowanie przewyższają potrawy dosładzane cukrem. Mimo, że ceny syropów kształtują się zupełnie inaczej niż cena kilograma cukru, jeśli spojrzeć na to z odpowiedniej strony, jest to niewątpliwa zaleta. Po pierwsze, będziemy słodzić mniej, a po drugie, za każdym razem, kiedy przyjdzie nam ochota na słodkie co nieco – zastanowimy się, czy aby na pewno chcemy zjeść coś słodkiego.
Suszone owoce
Doskonałym pomysłem na słodką, ale zdrową przekąską są suszone owoce. Zazwyczaj nie są sztucznie dosładzane, jednak kupując w opakowaniu, warto dla pewności zerknąć na skład. Suszone owoce można jeść same albo dodać do jakiegoś dania, dużym plusem jest to, że świetnie pasują również do dań wytrawnych, także z mięsem. Wielką zaletą suszonych owoców jest także fakt, że są świetnym naturalnym źródłem błonnika.
Stewia
Coraz większą popularność zyskuje także naturalny słodzik – stewia. Ekstrakt z tej rośliny jest o wiele słodszy niż biały cukier buraczany, tego słodzika można zatem używać w zdecydowanie mniejszej ilości. Jest to swoiste novum na rynku europejskim, jeśli chodzi o dodatek do produktów spożywczych – w tej postaci można znaleźć stewię zaledwie od kilku lat. Wcześniej była dostępna jedynie osobno, można ją było znaleźć w nieprzetworzonej postaci w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie coraz częściej dosładza się produkty stewią zamiast cukrem, chociażby w napojach. Najlepiej jednak wybierać stewię w postaci brązowego lub zielonego ekstraktu, białe i bezbarwne zostały poddane większej obróbce i pozbawione są substancji mineralnych, normalnie obecnych w stewii. Ta roślina nie zawiera kalorii!
Cukier trzcinowy
Ewentualnie biały cukier można zastępować także nierafinowanym cukrem trzcinowym, jednak nie jest to szczególnie polecany sposób. Owszem, dzięki temu, że cukier nie został poddany procesowi rafinacji zawiera oprócz sacharozy kilka minerałów. Po prawdzie są to ilości praktycznie marginalne, ponadto w tej postaci trudno przyswajalne przez organizm. Od czasu do czasu można jednak sięgnąć po cukier nierafinowany. Uwaga! To nie jest to samo, co cukier brązowy! Cukier brązowy w zasadzie niczym się nie różni od białego, poza tym, że dla kolorytu dodano do niego melasy, barwnikiem może być też karmel (czyli de facto sam cukier). Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodkości, nawet jeśli chcemy zgubić kilka kilogramów. Ważne jest, aby słodzić świadomie i wybierać do tego celu odpowiednie produkty.