Dieta na jesień
Co włączyć do diety na jesień, a czego unikać w codziennym jadłospisie? Jesienią koniecznie trzeba pamiętać również o rozgrzewaniu się, warto więc wiedzieć, jakie potrawy dostarczą przyjemnego ciepła w jesiennych chłodach. Bardzo ważne jest także to, aby jesienna dieta obfitowała w witaminy i minerały oraz wspierała naturalną odporność organizmu.
Jesień bywa pięknym, złotym okresem, niemniej ma też swoje mniej przyjemne oblicze. Sezon jesienny to czas wzmożonego zapadania na infekcje. Jest to także ten okres w roku, kiedy nietrudno złapać chandrę i wpaść w zły nastrój. Dodatkowo szybko zapadający zmrok nie sprzyja rekreacji na świeżym powietrzu, a co za tym idzie – wiele osób w tym czasie ma znacznie mniej ruchu. Zmniejszona dawka aktywności plus nieodpowiednia dieta w krótkim czasie przyniosą efekt w postaci dodatkowych kilogramów, które potem na wiosnę gwałtownie chce się zgubić. Codzienna dieta jak najbardziej powinna ulegać modyfikacjom ze względu na porę roku, tak też jest jesienią.
Błędy w jesiennej diecie
Zanim przystąpi się do komponowania swojej jesiennej diety, warto wiedzieć, czego absolutnie należy unikać. Długie jesienne wieczory zdecydowanie sprzyjają podjadaniu – a to podczas oglądania ulubionego programu, a to podczas wizyty u znajomych na kawie, do której podano smakowite ciasteczka, i tak dalej. Trzeba pamiętać o tym, że podjadanie między posiłkami to prosta droga do przybrania na wadze. Nadliczbowych kalorii bardzo trudno się pozbyć przy mniejszej dawce ruchu, co jesienią dla wielu osób jest normą.
Niestety wciąż wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że na zimę po prostu trzeba przybrać na wadze – jest to coś normalnego. Problem w tym, że jeśli na wiosnę wcale się nie zgubi tych uzbieranych od jesieni kilogramów, a kolejnego roku znów przybędzie te parę kilo, to na przestrzeni zaledwie kilku lat można „dorobić się” otyłości. Nie powinno się zatem traktować z pobłażaniem jesiennego przybierania na wadze, nie jest to ani zdrowe, ani korzystne dla organizmu. Jesienna dieta jak najbardziej powinna dostarczać energii i substancji odżywczych, jednak zupełnie nie muszą (i nie powinny) one pochodzić ze źródeł bogatych także w tłuszcze i cukry.
Zdradliwe podjadanie a jesienna chandra
Podjadanie może mieć także związek z jesienną chandrą. Cóż może lepiej i szybciej poprawić nastrój, kiedy na dworze ciemno, zimno, mokro i wietrznie, niż ulubione słodkości? Niestety metoda poprawiania sobie humoru czymś słodkim jest tak naprawdę bezowocna. Nastrój może i poprawia się w momencie jedzenia przysmaku, jednak znika tak szybko, jak to pyszne ciasto czy porcja lodów. Trzeba bardzo uważać na takie „zajadanie” smutków i dołków psychicznych, należy eliminować ten niewłaściwy nawyk, jak tylko się go zauważy. Oczywiście w zjedzeniu małego co nieco na słodko od czasu do czasu to nic złego, nie może się to jednak stać codzienną tradycją. Podjadanie słodyczy to nie jedyna przyjemność, jaka czeka w sezonie jesiennym – warto poszukać alternatywnego sposobu na poprawę nastroju. Jesień może być wspaniałą porą roku, jeśli odpowiednio zadba się o swoje samopoczucie i nastawienie. O sposobach na jesienną chandrę więcej można przeczytać tutaj.
Dieta rozgrzewająca na jesień
Jesienna dieta nie powinna być także monotonna, mało urozmaicona i zimna! Co do pierwszego elementu, jesienny jadłospis trzeba po prostu wzbogacić sezonowymi przysmakami, a także włączyć do niej składniki rozgrzewające. Dieta rozgrzewająca to prawdziwy jesienny hit, w dalszej części będzie można się dowiedzieć, jakie produkty powinny się w niej znaleźć. Natomiast jeśli chodzi o dania i przekąski na zimno, to w sezonie jesiennym warto zastąpić je potrawami na ciepło.
Podstawą każdego dnia powinno być ciepłe, pożywne śniadanie. Wiadomo, nie zawsze o poranku jest czas na gotowanie, ale w sytuacji awaryjnej wystarczy chociażby włożyć kanapki do opiekacza albo przygotować sobie ciepłą zupę mleczną z muesli i bakaliami. Szybkich sposobów na śniadanie na ciepło jest wiele. Wystarczy nieco zmodyfikować swoje zwyczajne śniadanie i zaadaptować je do przyrządzenia w ciepłym wydaniu. Śniadanie powinno być tak skomponowane, by dawać dużo energii na cały dzień. Warto włączyć do niego produkty pełnoziarniste, chude mięso, warzywa i owoce.
Co powinno się znaleźć w diecie rozgrzewającej?
W jesiennym jadłospisie powinny królować zupy – pożywne i dostarczające organizmowi wielu witamin. Jesienne zupy warto przygotowywać także w postaci gęstych kremów, jak np. krem z dyni czy krem z pomidorów. Dania warto wzbogacać rozgrzewającymi przyprawami, do których należy imbir, cynamon, goździki, pieprz cayenne, chrzan i inne ostrzejsze dodatki. Warto również włączyć do diety spore ilości czosnku i cebuli. Stanowią one naturalne antybiotyki i będą sprzymierzeńcem w walce z atakującymi zewsząd infekcjami w czasie jesiennych chłodów. Naturalną odporność organizmu wzmocni także miód, który powinien odgrywać szczególną rolę w jesiennej diecie. Aby dbać o linię nie można miodu spożywać w nadmiarze, jednak warto zastępować nim cukier dodawany do dań. Wieczory warto spędzać ze szklanką herbaty z miodem i cytryną lub kubkiem prawdziwego kakao. Będzie to doskonały sposób na rozgrzanie się po całym dniu. Naturalne kakao jest także źródłem żelaza, dlatego warto o nim pamiętać w swoim jadłospisie.
Jesienne produkty sezonowe
Jesień to zdecydowanie czas na warzywa. Nie powinno się o nich zapominać o każdej porze roku, jednak jesienią szczególnie trzeba o nich pamiętać. Dostarczą organizmowi bardzo potrzebnych witamin, które pomogą uchronić się przed przeziębieniami oraz zachować dobry nastrój i nie dać się jesiennej chandrze. Jeśli ma się chwilę czasu, warto poświęcić trochę pracy i przyrządzać atrakcyjnie podane, kolorowe i pięknie udekorowane posiłki. Przykładowo, krem z dyni można udekorować wzorkiem ze śmietany, posypać pieprzem, pestkami dyni i płatkami migdałów oraz dodać na wierzchu zielony listek pietruszki (w całości). Takie danie to prawdziwa przyjemność i dla podniebienia i dla oczu, a jesienią szczególnie warto otaczać się kolorami i sprawiać sobie drobne przyjemności. Długie wieczory to idealna okazja do prawdziwych kuchennych popisów. Zamiast przełączać kanały w telewizji, lepiej poszukać ciekawych przepisów na jesienne dania i odkryć w sobie kulinarny talent – lub szlifować nabyte już umiejętności.
Właściwa dieta = dobre samopoczucie
Aby cieszyć się dobrym samopoczuciem, zdrowiem i witalnością w czasie jesienni, oprócz diety rozgrzewającej koniecznie trzeba pamiętać o maksymalnym wykorzystywaniu pięknej pogody na przebywanie na świeżym powietrzu. Organizm człowieka naturalnie potrzebuje promieni słonecznych, a także witaminy D, która wytwarza się w organizmie pod jego wpływem. Nie warto więc marnować słonecznych dni na siedzenie w domu. Lepiej nawet przełożyć zaplanowane zajęcia na rzecz spaceru, jeśli po powrocie z pracy widzi się wspaniałą pogodę. Trzeba pamiętać o tym, że jesienią i zimą dni są bardzo krótkie, dlatego szkoda przegapić nawet chwilę spędzoną na słońcu. Oczywiście najlepiej, jeśli przebywanie na świeżym powietrzu połączy się z uprawianiem sportu. Jednak jeśli tak nie jest, warto pomyśleć o jakichś ćwiczeniach, które będzie można wykonywać w domu. Aktywność fizyczna jest bardzo ważna dla dobrej kondycji organizmu jesienią. Ruch plus zdrowa, kolorowa jesienna dieta to przepis na to, by jesień zawsze była wspaniałą porą roku.