Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Niemal wszyscy słyszeli już o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Taka teoria nie jest jednak tylko utartym powiedzeniem, na jej poparcie istnieje wiele dowodów, które wykazują, że faktycznie pierwszy posiłek w ciągu dnia ma decydujący wpływ na nasze funkcjonowanie. Bardzo istotne jest, aby śniadanie było odpowiednio zbilansowanym posiłkiem. Dlaczego powinno się zawsze jeść śniadania i co powinno się znaleźć na talerzu, by były zdrowe i dostarczyły organizmowi potrzebnych mikroelementów na cały dzień?
Wiele osób wciąż nie ma nawyku jadania śniadań. Często jest to tłumaczone brakiem czasu czy apetytu o poranku. Warto jednak wstać choćby dwadzieścia minut wcześniej, by przygotować i zjeść śniadanie, dzięki temu zapewnić sobie porcję składników ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poranny brak apetytu najczęściej jest wynikiem utartego schematu nieprawidłowego odżywiania.
Osoba, która nie je śniadania, pierwszy głód często zaspokaja przekąską dopiero przed południem. Kolejnym posiłkiem jest obiad, tym bardziej obfity, kiedy w czasie dnia nie jadło się nic albo niewiele, w tym produkty dające jedynie krótkotrwały zastrzyk energii, często pełne tzw. „pustych kalorii” – sztucznie dosładzane. Mimo popołudniowego zaspokojenia głodu, pod wieczór to uczucie znowu się pojawia, ponieważ jeden posiłek w ciągu dnia nie zaspokaja potrzeb organizmu. W efekcie wieczorem znowu spożywany jest posiłek, który obciąża układ trawienny podczas snu, kiedy organizm powinien wypoczywać. Wynikiem powielania takiego schematu jest brak apetytu o poranku. Jedynym wyjściem na przełamanie jego powtarzalności jest wprowadzenie do codziennej rutyny zjadanie śniadania i zrezygnowanie z obfitej i późnej kolacji.
Zalety śniadania dla zdrowia
Śniadanie determinuje prawidłowy apetyt w ciągu dnia. Istnieją opinie, że powinien być to największy spożywany posiłek w ciągu doby, jednak można również zrównać go ilościowo z obiadem. Takie wyjście jest szczególnie odpowiednie dla osób dopiero wprowadzających rytuał śniadania, którym na początku może być trudno się przyzwyczaić do nowego porządku. Śniadanie daje zastrzyk energii potrzebny do aktywności w ciągu dnia, znacząco wpływa również na regulację metabolizmu, co w konsekwencji prowadzi do spadku masy ciała i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Ważne jest, by pierwszy posiłek w ciągu dnia był zbilansowany. Powinien zawierać produkty zbożowe, nabiał, warzywa i/lub owoce oraz mięso (odpowiednio zastępowane wartościowymi produktami w przypadku diety wegetariańskiej). Wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych jest podstawą dobrego samopoczucia i dbania o zdrowie.