Dynia – warzywo uniwersalne

różne gatunki dyniDynia nadal jest warzywem, którego brakuje w kuchni. Nie często spotka się ją jako składnik tradycyjnych dań. W tym przypadku warto dać się skusić na eksperymenty w kuchni, ponieważ dynia jest bardzo zdrowa i wyjątkowo pyszna. Mimo, że staje się coraz bardziej popularna, wciąż wiele osób nie jest przekonanych do włączenia dyni do swojego menu. Tymczasem smak i zawartość witamin to nie jedyne zalety dyni. Wielkim atutem jest to, że można ją przyrządzić na wiele niezwykle różnych sposobów, co sprawia, że każde danie z dyni jest zupełnie wyjątkowe. Warto bliżej poznać to niezwykłe warzywo i spojrzeć na nie łaskawym okiem.

Wartości odżywcze – dynia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witamin A i C, zawiera także minerały niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, jak magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Mikroelementy obecne w dyni wyraźnie poprawiają wygląd zewnętrzny, ponieważ odpowiadają za stan skóry, włosów i paznokci. Dynia pomoże również dbać o oczy oraz regulować krzepliwość krwi. Dojrzały, głęboko pomarańczowy miąższ dyni jest źródłem beta-karotenu, pomaga wzmacniać naturalną odporność oraz działa odkwaszająco na organizm. Dynia zawiera również cynk, który jest w szczególności potrzebny mężczyznom. Dynia polecana jest również kobietom w ciąży, spożywanie miąższu warzywa zmniejsza intensywność pojawiających się mdłości.

Bardzo korzystnie na zdrowie wpływają także pestki dyni oraz wytwarzany z nich olej – uwaga, olej z pestek dyni nie może być podgrzewany, traci wówczas wszystkie wartości odżywcze i szybko się pali. Osoby walczące z nadwagą oraz te, które mają problemy z nadciśnieniem, szczególnie powinny sięgać po dynię. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, tego warzywa powinni unikać chorzy na cukrzycę.

Jak można przyrządzić dynię?

ciasto dynioweIlość sposobów na przygotowanie potrawy z dynią jest niezliczona. Dynia może być pieczona, marynowana, smażona, można zrobić z niej zupę-krem, dyniowe purre, można również wykorzystać ją do przygotowania farszu, np. do kurczaka albo do naleśników. Dynia wybornie smakuje także na słodko, można przygotować ciasto dyniowe, dynię smażoną z miodem, mus, galaretkę, domowy dżem i wiele innych. Dynia jest na tyle wdzięcznym produktem, że nawet jeśli nie uda się pierwotny zamysł jej przygotowania, z łatwością można zmienić koncepcję i „przerobić” ją na zupełnie inną, równie udaną potrawę.

Dynia jest polecana również w diecie dziecięcej. Doskonale sprawdzi się też w przypadku dzieci niechętnie zjadających warzywa lub zmagających się z brakiem apetytu. Dynię można przygotować w bardzo atrakcyjny sposób, jędrny miąższ o intensywnym kolorze bez wątpienia skusi dziecko do zjedzenia smacznej porcji niezbędnych witamin i minerałów. Miąższ, a w szczególności pestki dyni są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego przez organizm żelaza. Koniecznie powinny się znaleźć w diecie wegetariańskiej, gdyż głównym źródłem żelaza pozyskiwanego z pożywienia przez człowieka jest mięso.

Kosmetyki z dyni – dlaczego nie? Ponieważ dynia obfituje w składniki mające dobroczynny wpływ na skórę, warto jej używać do domowych kuracji pielęgnacyjnych. Zmiksowana dynia z dodatkiem miodu będzie świetną maseczką wygładzającą, kawałki dyni również świetnie nawilżą skórę, szczególnie w okolicach oczu. Dynia wpływa także łagodząco na cerę, soku dyniowego można używać jako toniku. Zimową porą dynia pomoże zadbać o skórę ust, można przygotować zmiksowany kawałek dyniowego miąższu zmieszany z kroplą oliwy z oliwek. Tak przygotowany specyfik pozostawić na dłuższą chwilę na spierzchniętych ustach.