Jak prawidłowo przechowywać żywność?

przechowywanie owocówWłaściwe przechowywanie żywności zagwarantuje nie tylko zachowanie jej walorów smakowych, ale przede wszystkim wartości odżywczych. Odpowiednio przechowywane produkty są mniej narażone na rozwijanie się szkodliwych bakterii i drobnoustrojów, dłużej zachowają swoją świeżość i przydatność do spożycia. Na zachowanie świeżości produktów wpływ mają takie czynniki jak temperatura, wilgotność powietrza oraz szczelność i materiał opakowania.

Często popełnianym błędem jest przechowywanie żywności po otwarciu jej oryginalnego opakowania zbyt długo, czasem dopóki nie upłynie termin przydatności do spożycia podany na opakowaniu. Fakt, że nie widać żadnych oznak zepsucia się produktu nie oznacza, że nie rozwijają się w nim szkodliwe bakterie i drobnoustroje. Zawsze trzeba przeczytać informację o dopuszczalnej długości przechowywania artykułu po otwarciu i się do niej zastosować. Jeśli nie ma pewności, kiedy produkt został otworzony i czy nadaje się jeszcze do spożycia, lepiej tego zaniechać. W ten sposób można się uchronić przed spożyciem produktu, w którym już rozpoczęły się procesy psucia.

Mrożenie żywności

Zdrowym i skutecznym sposobem przechowywania produktów spożywczych jest mrożenie. Powszechnie wiadomo, że raz rozmrożona żywność nie nadaje się w żadnym wypadku do ponownego zamrożenia, ponieważ w czasie rozmrażania uaktywniają się drobnoustroje i dopiero przygotowanie na ciepło niszczy je pod wpływem temperatury. Drugi raz to nie zadziała, żywność się zwyczajnie zepsuje. Warzywa i owoce najlepiej mrozić od razu po zakupieniu, bez uprzedniego przechowywania w lodówce. Podobnie rzecz wygląda w przypadku mrożenia mięsa. Trzeba pamiętać o usunięciu powietrza z worka, w którym zamrażana jest porcja żywności. Opakowanie w którym ma być zamrożony produkt musi być szczelne. Gotowe potrawy należy ostudzić przed przystąpieniem do mrożenia. Najlepiej do mrożenia nadają się te produkty, które po rozmrożeniu mają być poddane obróbce termicznej, np. półprodukty czy porcje do usmażenia. Z kolei rozmrażanie powinno się odbywać samoczynnie, lepiej odpowiednio wcześniej wyjąć produkt z zamrażarki, niż rozmrażać żywność w mikrofalówce.

Przechowywanie produktów spożywczych

przechowywanie pieczywaPieczywo i inne produkty zbożowe bardzo dobrze znoszą mrożenie, w ten sposób można je przechowywać nawet kilka tygodni. Nie należy natomiast przechowywać świeżego pieczywa w lodówce, wówczas bardzo szybko czerstwieje. Powinno się zrezygnować z przechowywania chleba i bułek w opakowaniach foliowych, w ten sposób naraża się produkty na szybki rozwój pleśni. Najlepszym miejscem na świeże pieczywo będzie papierowa torba lub stalowy czy drewniany chlebak, zapewniający dostęp powietrza, co ograniczy namnażanie się drobnoustrojów.

Warzywa i owoce najlepiej trzymać w lodówce, czas i przechowywania nie powinien być na ogół dłuższy niż kilka dni, chociaż warzywa takie jak marchew, pietruszka czy seler spokojnie mogą leżeć w lodówce nawet dwa tygodnie. Pomidory, ogórki czy papryka dwa dni spokojnie mogą spędzić poza lodówką. Najszybciej należy spożywać owoce sezonowe takie jak truskawki, czereśnie czy agrest, najlepiej maksymalnie następnego dnia po zakupie. Ziemniaki i buraki nie wymagają trzymania w lodówce, jeśli mają być spożyte w ciągu kilku dni od zakupu. Jabłka oraz gruszki również mogą przebywać poza lodówką 1-2 dni. Jeśli jest to możliwe, warto w ogóle zrezygnować z zakupu owoców z dużym zapasem i wyprzedzeniem. Lepiej kupować na bieżąco mniejsze, świeże porcje.

przechowywanie jajekJajka mogą być przechowywane w lodówce nawet do miesiąca, najlepiej na specjalnej półce na drzwiach do tego celu przeznaczonej, w odosobnieniu od innych produktów. Zamknięte mleko w kartonie można spokojnie trzymać w lodówce tak długo, jak wskazuje termin ważności (nie dotyczy to otwartego już kartonu!), podobnie jogurty, ale te po otwarciu najlepiej od razu spożyć i w ogóle nie chować ich na powrót do lodówki.

Ryby i mięso najlepiej przygotowywać i spożywać od razu, w innym wypadku najlepszym wyjściem jest zamrożenie. Konserwy i sałatki rybne można trzymać w lodówce nie dłużej niż dwa dni, a wędliny nie dłużej niż trzy dni. Wyjątkiem są tutaj kiełbasy suche, które w lodówce utrzymają świeżość nawet 2-3 tygodnie.

Jakie produkty można przechowywać długo?

przechowywanie makaronuKasze, cukier, ryż, makarony i mąka mogą być przechowywane przez kilka miesięcy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, koniecznie w szczelnym zamknięciu. Miód natomiast w takich warunkach można przechowywać niemal bez ograniczeń czasowych. Masło, margarynę i smalec najlepiej przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce. Wówczas może być trzymane tak długo, jak wskazuje na to data na opakowaniu. Sery białe i żółte zwykle mają krótki termin przydatności do spożycia, w tym czasie muszą być trzymane w lodówce.