Kawa – zdrowa czy nie?

kawa palonaJak to jest z tą kawą? Czy naprawdę kawa jest szkodliwa dla naszego zdrowia? Różne źródła podają rozbieżne informacje co do szkodliwości kawy i jej faktycznego wpływu na zdrowie człowieka. Można usłyszeć głosy zupełnie przeciwne kawie, nazywające ten aromatyczny napój „używką”, co jest po części uzasadnione, jednak nacechowuje kawę przesadnie i niezasłużenie negatywnie. Tymczasem nie ma twardych naukowych dowodów, że picie kawy z umiarem faktycznie wzmaga ryzyko nadciśnienia czy wystąpienia chorób serca.

Oczywiście powyższe dotyczy spożycia kawy w zakresie 2-3 filiżanek dziennie, informacje te nie dotyczą osób, które kawę piją przysłowiowymi litrami. W takim przypadku faktycznie może ona mieć niekorzystny wpływ na zdrowie i nie powinno się jej spożywać w takich ilościach. Niemniej, kawa jako taka nie jest sama w sobie szkodliwym napojem i zdrowa osoba może ją pić bez obaw.

Pić kawę czy zrezygnować?

kawa ziarnista palonaPicie kawy nie jest ani zalecane, ani zabronione w zdrowej diecie, ot neutralny napój. Nie ulega wątpliwości, że kawa podnosi ciśnienie, jednak jest to reakcja krótkotrwała i nie wyrządza szkód naszemu zdrowiu. Kofeina zawarta w kawie również w tej naturalnej ilości nie stanowi żadnego zagrożenia. Kofeina pobudza organizm i umysł i nie jest to mit. Kofeina nie powinna być natomiast przyjmowana przez kobiety w ciąży, ani w postaci kawy, ani w żadnej innej, w dawce łącznej nie przekraczającej 100mg – czyli maksymalnie jedna słabsza kawa dziennie albo dwie filiżanki niezbyt mocnej herbaty. Niedawno natomiast pojawiły się głosy o zaskakującą zależność między piciem kawy a zachorowalnością na marskość wątroby – u osób pijących kawę spada ryzyko jej wystąpienia.

Jeśli nie mamy w zwyczaju regularnego picia kawy, nie oznacza to, że taki zwyczaj należy wprowadzić. Zalety zdrowotne kawy nie są spektakularne, jednak dobra informacja dla wielbicieli tego napoju jest taka, że kawa mimo wszystko posiada właściwości korzystnie wpływające na zdrowie. Otóż kawa wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz zawiera naturalne przeciwutleniaczepolifenole. Dzięki temu opóźnia proces starzenia oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Naturalna kawa zawiera także błonnik, dzięki czemu wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego. Kawa wzmaga również wydzielanie żółci oraz przyspiesza procesy trawienne. Mimo to, nie ma naukowego potwierdzenia na zależność między piciem kawy a utratą zbędnych kilogramów.

Wybór kawy

kawa do śniadaniaNie ma zatem konieczności rezygnowania z picia kawy, jeśli rytuał na dobre zagościł w naszej codzienności. Dotyczy to oczywiście osób zdrowych i pijących kawę w umiarkowanej ilości. Kawa nie należy do najzdrowszych napojów, szczególnie jeśli jest spożywana w dużej ilości. Najlepiej jest oczywiście wybierać kawę organiczną, która jest wolna od zanieczyszczeń i nie zawiera szkodliwych substancji. Wypicie kawy może być bardzo miłym akcentem w ciągu dnia – np. po powrocie z pracy kiedy mamy chwilę, aby się odprężyć. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Tak więc kawę można pić, tylko ostrożnie i z zachowaniem umiaru.

kawa ziarnista i mielonaNie ma jednoznacznego wskazania, czy lepsza dla zdrowia jest kawa parzona czy kawa rozpuszczalna. Najważniejsze jest, żeby była to kawa dobrej jakości. Osoby, które nie tolerują kofeiny, nie muszą się rozstawać z kawą, wystarczy sięgnąć po wersję pozbawioną tej substancji.