Płynne złoto – niezwykłe właściwości miodu

miód akacjowyMiód wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, doskonale wpływa na serce, a cukry w nim zawarte nie zwiększają ryzyka rozwinięcia się próchnicy. Ten wspaniały przysmak jest również bogatym źródłem minerałów i witamin z grupy B. Od wieków znana jest także kosmetyczna wartość miodu, doskonale sprawdza się w zabiegach pielęgnacyjnych skóry i włosów, bardzo dobrze odżywia ciało.

Lecznicze właściwości miodu zostały odkryte niemal wtedy, kiedy tylko ludzie zaczęli go spożywać. Już w czasach starożytnych znany był jego korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Do czasów obecnych wyjątkowe właściwości miodu zostały potwierdzone licznymi badaniami. Różne rodzaje miodu charakteryzują się również unikalnymi atrybutami i wykazują dobroczynne oddziaływanie na poszczególne układy organizmu.

pszczoły zbierające nektarWarto włączyć miód do swojej codziennej diety, jakiegokolwiek rodzaju by on nie był. Miód naturalnie wzmacnia odporność organizmu, a w sezonie jesienno-zimowym jest wprost niezastąpiony w leczeniu często pojawiających się przeziębień i bólu gardła. Warto zapoznać się z rozmaitymi właściwościami charakterystycznymi dla poszczególnych rodzajów, dzięki czemu będzie można wybrać najlepszy dla siebie. Oczywiście każdy rodzaj miodu smakuje inaczej, warto więc testować i poszukiwać, aby znaleźć swój ulubiony. Miód z powodzeniem może zastępować cukier w wielu potrawach, nawet mięsnych – choćby bitki w sosie miodowym. Jest znacznie lepszym wyjściem gdy chodzi o dosładzanie herbaty, a i wśród miłośników kawy rozpuszczalnej znajdują się tacy, którzy słodzą ją miodem! Należy pamiętać przy tym, aby nie zalewać miodu bardzo gorącą wodą, gdyż temperatura niekorzystnie wpływa na niektóre wartości odżywcze w nim zawarte. Używając miodu do słodzenia ciepłych napojów najlepiej poczekać, aż nabiorą ostygną one na tyle, by móc swobodnie je wypić.

Popularne rodzaje miodu

Generalnie miody wytwarzane z pyłków kwiatów wiosennych są jasne, przejrzyste, charakteryzują się słomkową barwą. Miody, które powstają z pyłków kwiatów letnich są ciemne i mają bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak. Aby mieć pewność, że kupujemy prawdziwy miód, najlepiej jest zaopatrywać się bezpośrednio u wytwórcy, w specjalnych sklepach (często także w sklepach ze zdrową żywnością), nierzadko bardzo dobrej jakości miód można zakupić na okazjonalnym jarmarku, gdzie swoje wyroby prezentują wytwórcy produktów naturalnych. Poniżej znajduje się krótka charakterystyka najczęściej spotykanych miodów. Każdy miód korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, jest doskonałym sposobem na wspomaganie naturalnej odporności organizmu.

pszczolaMiód wielokwiatowy – odznacza się złocistym, jasnym kolorem, po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy. Jest bardzo słodki, doskonale nadaje się do wzbogacania codziennych potraw. Jest polecany alergikom i astmatykom, doskonale sprawdzi się także dla osób o skołatanych nerwach, żyjących w stresie.

Miód lipowy – zazwyczaj ma bursztynową barwę, w jego smaku czuć lekką goryczkę. Bardzo odpowiedni dla osób, ktore są długotrwale narażone na stres, a także dla wszystkich, którzy mają problemy z sercem. Stosowany i polecany również w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Jego korzystny wpływ obserwowany jest także przy schorzeniach dróg oddechowych. Polecany do stosowania przy przeziębieniach i objawach grypy.

Miód akacjowy – przejrzysty, długo utrzymuje konsystencję płynną, powoli się krystalizuje. Polecany szczególnie przy schorzeniach układu trawiennego, bardzo dobrze wpływa na regenerację błon śluzowych żołądka. Miód wykazuje działanie moczopędne. Wspomaga prawidłowy sen i ułatwia zasypianie. Przez wielu miłośników miodu właśnie akacjowy uznawany jest za jeden z najsmaczniejszych.

Miód rzepakowy – charakteryzuje się jasnym kolorem i delikatnym zapachem, szybko się krystalizuje, wówczas staje się prawie biały i ma kremową konsystencję. Bardzo dobrze wspomaga prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie krwi oraz doskonale wpływa na układ trawienny człowieka. Przyspiesza gojenie się ran, koi poparzoną skórę.

Inne rodzaje miodu

Miód spadziowy – w sklepach najczęściej można spotkać miody ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody spadziowe mogą różnić się od siebie konsystencją, barwą i smakiem. Zazwyczaj ma kolor brunatno-zielonkawy, zapach dosyć intensywny. Miodu spadziowego używa się do produkcji syropów wykrztuśnych. Miód ten ma bardzo korzystny wpływ na drogi oddechowe, poleca się go astmatykom.

Miód gryczany – ma ciemną, lekko czerwonawą lub brunatną barwę, cechuje się zdecydowanym smakiem i zapachem, który ma swoich wielbicieli. Szczególnie poleca się spożywanie miodu gryczanego osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę, a także osobom przemęczonym i zapadającym na nerwice. Bez obaw może być stosowany przez diabetyków (oczywiście w ograniczonych ilościach). Składniki miodu gryczanego dobrze wpływają na układ kostny i stawy.

Miód wrzosowy – ma charakterystyczny kolor i konsystencję, spotykany jest w odcieniach ciemnej czerwieni i brunatnych, jest zawiesisty. Wspaniale wspiera układ moczowy i pracę nerek oraz prostaty, stosuje się go też przy wspomaganiu leczenia dolegliwości jelitowych. Miód ma silne działanie antybakteryjne, pomaga zapobiegać zakażeniom i je hamować.

Miód nostrzykowy – ma jasny, żółtawy kolor, a w jego zapachu wyraźnie można wyczuć waniliową nutę. Miód ten jest bardzo odpowiedni dla osób narażonych na długotrwały stres, przemęczonych, cierpiących na nerwice czy bezsenność. Ma łagodne działanie uspokajające i nasenne. Ponieważ miód nostrzykowy wpływa na obniżenie ciśnienia oraz zmniejsza krzepliwość krwi, polecany jest osobom zmagającym się z chorobą wieńcową serca i zakrzepicą.

Miód leśny – jest swoistym leśnym odpowiednikiem miodu wielokwiatowego, tyle że powstaje z pyłków kwiatów roślin charakterystycznych dla obszarów leśnych. Polecany jest szczególnie przy chorobach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, objawach grypy oraz alergiach. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy człowieka.