Zioła w domu
Wiele osób, które pasjonuje się kulinariami i uwielbia gotować, nie wyobraża sobie aromatycznej bazylii czy świeżutkiej mięty z paczuszki, zamiast z własnej doniczki. Czy faktycznie różnica jest tak duża? Czy warto samodzielnie uprawiać zioła w domu? Okazuje się, że uprawa ziół w doniczkach jest bardzo prosta. Co więcej, doniczki z ziołami prezentują się bardzo atrakcyjnie i dodatkowo podkreślą charakter kuchni oraz dbałość gospodyni czy gospodarza o jakość przygotowywanych potraw. Jak zabrać się do domowej uprawy ziół używanych w kuchni?
Nasiona powinny być wysiewane w niewielkich doniczkach, dopiero po podrośnięciu roślin należy je przesadzić do docelowych, dużych doniczek. Zioła powinny rosnąć w żyznej glebie i mieć dużo miejsca na rozwinięcie korzeni, należy również pamiętać, że doniczki do ich uprawy muszą mieć otwory w dnie, ponieważ takie rośliny nie lubią stojącej wody.
Uprawa ziół w domu
Zioła potrzebują dużo słońca i podlewania. Większość ziół będzie świetnie rosła na kuchennym parapecie, kiedy jest ciepło dobrze jest ustawić doniczki na balkonie, dzięki czemu rośliny będą miały zapewniony stały dopływ świeżego powietrza. Moda na świeże zioła w kuchni jest już tak rozwinięta, że w sklepach można znaleźć mnóstwo ozdobnych donic i koszy specjalnie przeznaczonych do ziół. Można więc uczynić z nich pasujący do całości wystroju kuchni stały element ozdobny. Dzięki samodzielnej uprawie można cieszyć się świeżymi, smacznymi dodatkami do potraw o każdej porze roku. Zioła najlepiej wysiewać na początku wiosny lub lata, w początkowej fazie wzrostu powinny być często podlewane, nawet codziennie. Kiedy już wzrosną, wystarczy 2-3 razy w tygodniu. Należy pamiętać o odpowiednim nasłonecznieniu oraz o tym, że te rośliny nie lubią przeciągów. Zamiast nasion można również kupić sadzonki, jednak nigdy nie ma stuprocentowej pewności, że roślina się przyjmie i będzie rosła.
Jednoroczne czy dwuletnie
Zioła są proste w uprawie, roślin jednorocznych i dwuletnich nie trzeba właściwie dodatkowo nawozić. Takich zabiegów wymagają raczej rośliny wieloletnie. Jeśli chcemy tylko raz wysiewać zioła w ciągu roku, możemy zachować świeże przyprawy zamrażając zioła zaraz po ich zebraniu, dzięki temu będą świeże. Dobrym pomysłem jest również suszenie: zioła można suszyć całymi pęczkami, po wyschnięciu należy je pokruszyć i zamknąć w szczelnym słoiku.
Zioła jednoroczne
- majeranek,
- bazylia,
- cząber,
- koper,
- kolendra,
- rumianek,
- rzeżucha
- pietruszka,
- kminek
Zioła wieloletnie
- mięta,
- melisa,
- oregano,
- rozmaryn,
- tymianek,
- dziurawiec,
- lawenda,
- lubczyk,
- szałwia