Jedzmy na zdrowie

owoce są bardzo ważne w zdrowej diecieZdrowa dieta powinna zawierać produkty zbożowe, przetwory mleczne, ryby, chude mięso, jaja, warzywa i owoce. Często drobne problemy zdrowotne powodowane są brakiem jakiegoś istotnego składnika, dobrze więc przyjrzeć się swojej diecie i zobaczyć, czy któryś składnik nie jest pomijany. Lista substancji biorących udział w procesach wewnętrznych zachodzących w organizmie jest bardzo długa, warto bliżej się przyjrzeć chociaż najważniejszym z nich, których organizm człowieka potrzebuje najwięcej. Zdrowe jedzenie to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Powszechnie wiadomo, że podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest dostarczenie mu wszystkich niezbędnych składników, odpowiedzialnych za poprawne zachodzenie procesów fizjologicznych i budowę strukturalną organizmu. Dostarczanie witamin i minerałów powinno odbywać się przede wszystkim drogą naturalną, poprzez spożywanie pokarmów zawierających poszczególne substancje. Zbilansowana dieta gwarantuje energię, siły witalne i dobre samopoczucie, a w połączeniu z innymi elementami zdrowego stylu życia jest najlepszą możliwą profilaktyką występowania chorób.

Witaminy

Witamina A – odpowiada za pracę gruczołów (np. łzowych, łojowych), dobry stan wszystkich błon śluzowych w organizmie oraz rogówki oka. Występuje w:lekka sałatka grecka

  • marchwi,
  • papryce,
  • pomidorach,
  • szczawiu,
  • sałacie,
  • jajach,
  • przetworach mlecznych.

Witaminy Grupy B – większość znajduje się w chudym mięsie, podrobach i produktach zbożowych. Witaminy tej grupy odpowiadają m.in. za sprawność umysłową człowieka.

Witamina B1 – wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, uczestniczy w procesie oddychania tkankowego. Znajduje się w:

  • produktach zbożowych,
  • orzechach,
  • suszonych owocach,
  • kapuście,
  • kalafiorze,
  • ziemniakach.

Witamina B2 – reguluje poziom cukru, wpływa na przemianę materii, eliminuje szkodliwe substancje z organizmu. Jest obecna w:

  • warzywach strączkowych,
  • produktach zbożowych,
  • szpinaku,
  • drożdżach,
  • przetworach mlecznych.

Witamina B3 (PP) – wpływa na regulację poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, wspomaga syntezę hormonów, uczestniczy w wytwarzaniu enzymów. Występuje w:

  • orzechach,
  • migdałach,
  • grzybach,
  • kaszy gryczanej,
  • soczewicy,
  • owocach leśnych.

Witamina B5 – jest elementem syntezy i rozkładu kwasów tłuszczowych, reguluje przemianę materii, odpowiada za procesy regeneracyjne, wpływa na stan włosów i skóry. Jest składnikiem:

  • pestek słonecznika,
  • żółtka jaja,
  • serów pleśniowych,
  • awokado,
  • bananów.

Witamina B6 – uczestniczy w przemianach białek, produkcji hemoglobiny, wpływa na ogólną odporność organizmu oraz pracę serca i układu krwionośnego. Znaleźć ją można w:

  • fasoli,
  • jajkach,
  • bananach,
  • brązowym ryżu,
  • kapuście,
  • produktach pełnoziarnistych.

Kwas foliowy

odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek w szpiku kostnym, wpływa na pracę serca oraz właściwą florę bakteryjną w jelitach, warunkuje poprawny rozwój układu nerwowego u płodu. Występuje w:

  • kukurydzy,
  • roślinach zielonych,
  • jajkach,
  • drożdżach,
  • wątrobie.

Witamina B12 – uczestniczy w procesie tworzenia materiału genetycznego, tworzeniu czerwonych krwinek, wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie krwi. Występuje w nabiale i jajach.

Witamina C – jej dobroczynny wpływ jest szeroko znany, wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo, jest częścią procesu tworzenia białek, poprawia wygląd skóry (tworzy kolagen), wpływa na procesy regeneracyjne, uczestniczy w większości podstawowych procesów zachodzących w organizmie. Witaminy C nie można przedawkować. Występuje w większości świeżych owoców i warzyw, duża jej ilość znajduje się szczególnie w żurawinie, kiszonej kapuście i porzeczkach.

Witamina D – warunkuje prawidłową budowę kości i zębów, wpływa na funkcjonowanie serca oraz układu nerwowego, reguluje wytwarzanie insuliny. Znajduje się w:

  • przetworach mlecznych,
  • grzybach,
  • jajkach,
  • rybach,
  • tranie,
  • wątrobie.

Witamina E – Odpowiada za pracę układu krwionośnego, zapobiega miażdżycy, znajduje się w:

  • olejach roślinnych,
  • kukurydzy,
  • grochu,
  • brokułach,
  • kapuście,
  • czosnku,
  • awokado,
  • ryżu,
  • fasoli.

Witamina K – wpływa na budowę naczyń krwionośnych, odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo. Znajduje się w:

  • pomidorach,
  • kalarepie,
  • kalafiorze,
  • awokado,
  • brzoskwiniach,
  • truskawkach,
  • serach,
  • jajach.

Minerały

Wapń – główny składnik układu kostnego i zębów, odpowiada za pracę mięśni, układu nerwowego, układu krwionośnego i serca. Występuje głównie w:suszone owoce i orzechy

  • przetworach mlecznych,
  • sokach owocowych,
  • suszonych owocach,
  • ziołach takich jak bazylia, majeranek, tymianek, cząber i nagietek.

Magnez – uczestniczy w większości procesów zachodzących w organizmie, reguluje pracę układu nerwowego, współtworzy mięśnie, tkankę kostną i zęby. Znajduje się w:

  • suszonych owocach,
  • kakao,
  • orzechach,
  • kukurydzy,
  • burakach,
  • bananach,
  • migdałach.

Żelazo – budulec czerwonych krwinek, składnik mięśni, transportuje tlen, żelazo jest niezbędne do funkcjonowania układu krwionośnego. Znajduje się w:

  • mięsie,
  • warzywach strączkowych,
  • czekoladzie,
  • borówkach,
  • agreście,
  • żurawinie,
  • miodzie.

Potas – składnik płynów komórkowych, reguluje pracę serca i nerek, odpowiada za działanie mięśni, reguluje zakwaszenie organizmu. Występuje w:

  • ziemniakach,
  • brzoskwiniach,
  • morelach,
  • śliwkach,
  • szałwii,
  • pokrzywie,
  • mięcie,
  • dyni.

Fosfor – odpowiada za sprawność umysłową, wpływa na budowę kości, zębów i krwi, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, wspomaga pracę nerek i serca. Jest składnikiem:pomidory są źródłem fosforu

  • czosnku,
  • cebuli,
  • selera,
  • pora,
  • marchwi,
  • pomidorów,
  • zbóż ,
  • żółtek jaj.

Cynk – działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, wpływa na procesy gojenia. Występuje w:

  • dyni,
  • słoneczniku,
  • pszenicy,
  • grzybach,
  • ryżu,
  • rzodkiewce,
  • selerze,
  • szpinaku.