Rodzaje i właściwości herbat

herbata liściastaHerbata jest drugim obok kawy napojem, który najczęściej pojawia się w domach. Można ją pić praktycznie do każdego posiłku, na gorąco i na zimno, a różnorodność jej rodzajów i smaków sprawia, że nigdy się nie nudzi. Herbatę spotykamy w postaci liściastej, sypanej albo ekspresowej. Każda forma ma swoich zwolenników.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj jest naszym ulubionym, warto wiedzieć więcej o poszczególnych rodzajach herbaty. Poszczególne typy różnią się od siebie sposobem suszenia oraz stopniem fermentacji, i tak herbaty czarne są w pełni sfermentowane, herbaty czerwone w połowie, a zielone nie zostały w ogóle poddane temu procesowi. Herbaty mogą być także owocowe albo ziołowe.

Herbata czarna

Jest chyba najbardziej popularnym rodzajem herbaty. Ma zdecydowany smak, jednak na tyle neutralny, że świetnie łączy się z każdym dodatkiem – miodem, cytryną, syropem owocowym, co komu smakuje. Większość herbat kupowanych w Polsce to właśnie herbaty czarne. Dostępne są także herbaty czarne aromatyzowane, oraz z dodatkiem suszu owocowego. Herbata czarna zawiera stosunkowo dużo kofeiny, spokojnie może zastąpić poranną kawę. Zazwyczaj herbatę czarną można spotkać w torebkach, jednak przy nieco dłuższym poszukiwaniu znajdzie się również liściastą czarną herbatę. Jedną z najpopularniejszych mieszanek czarnej herbaty, bardzo cenioną przez smakoszy jest Earl Grey rodem z Wielkiej Brytanii – czarna herbata połączona z olejem z bergamotki.

Herbata zielona

świeże liście herbaty herbata zielonaLiście pochodzą z roślin tego samego rodzaju, co w przypadku herbaty czarnej. Różnica polega na tym, że w tym przypadku liście nie są poddawane procesowi fermentacji. Smak zielonej herbaty jest charakterystyczny, nieco gorzkawy. Napój ma zachęcający, jasnozielony kolor. Herbaty zielone można zazwyczaj spotkać w liściach albo w torebkach. Często urozmaicana jest różnymi dodatkami, najczęściej miąższem i skórką cytryny, ale obecnie można spotkać zielone herbaty z dodatkiem wielu rozmaitych owoców. Dzięki temu nawet osoba, która nie rozsmakuje się w klasycznej zielonej herbacie, ma szansę wśród rozmaitych jej wariantów znaleźć coś dla siebie. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, poleca się ją osobą walczącym ze zbędnymi kilogramami oraz zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi.

Herbata biała

Najbardziej delikatna w smaku herbata, jest przygotowywana z młodych pąków liści i nie jest poddawana fermentacji. Białej herbaty nie należy parzyć wrzącą wodą, należy odczekać aż ostygnie do temperatury około 85-90°C. Co ciekawe, biała herbata jest bardzo bogata w kofeinę, z powodzeniem można nią zastąpić kawę. Biała herbata posiada wiele właściwości zdrowotnych, zawiera związki antyoksydacyjne , działa antybakteryjnie oraz chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Ten rodzaj herbaty korzystnie również wpływa na regulację ciśnienia krwi, pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Biała herbata nie wpływa negatywnie na uzębienie, tak jak herbata czarna. Przeciwnie, biała herbata korzystnie oddziałuje na dziąsła i zęby.

Herbata czerwona PU-ERH i Rooibos

herbata czerwonaObie znane pod nazwą „herbata czerwona”, jednak nie jest to to samo! Herbata PU-ERH ze względu na swoje właściwości polecana jest szczególnie przy odchudzaniu. Herbata ta powstaje z tych samych liści, co herbata zielona i czarna, jednak jest poddawana procesowi częściowej fermentacji, tak, że brzegi listków herbacianych stają się czerwone. Mianem czerwonej herbaty określa się także Rooibos – jest to herbata z liści czerwonego krzewu, tak więc innej rośliny niż w przypadku PU-ERH. Liście poddawane są fermentacji, herbata z czerwonokrzewu nie zawiera kofeiny ani garbnika, dlatego bardzo dobrze nadaje się nawet dla dzieci. Herbata rooibos jest bardzo zdrowa, wpływa na regulację pracy układu trawiennego oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.

Yerba mate

Tradycyjny napar z ameryki południowej, stosunkowo niedawno zaczął święcić triumfy w Polsce. Yerba mate dodaje energii ciału i umysłowi. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie tego napoju, smakosze twierdzą, że bez tego yerba nie nabiera pełni swojego właściwego smaku. Do zaparzenia yerby są stworzone specjalne zestawy. Herbaty nie można zalewać wrzątkiem. Zanim się ją wypije, powinna się dosyć długo zaparzać, wówczas jej smak stanie się odpowiednio intensywny. Taką herbatę można pić na zimno albo na gorąco, oba sposoby mają swoich wielbicieli. Wielką zaletą liści yerba mate jest to, że można, a nawet należy zalewać te same liście kilka razy, jedna porcja może zaparzyć około dwóch litrów wody. Yerbę zazwyczaj pije się bez żadnych dodatków. Yerba mate działa antydepresyjnie.

Herbata owocowa

napar z miętyNajważniejsze jest, aby miała owoce! Na rynku obecnych jest wiele „herbat owocowych”, które są jedynie aromatyzowane, ale dodatku suszu owocowego nie ma wcale lub są to dosłownie śladowe ilości. Wybierając herbatę owocową należy bezwzględnie zapoznać się ze składem na opakowaniu, inaczej taki zakup może być bezsensowny. Oczywiście im więcej owoców tym lepiej, jednak warte są zainteresowania te, które mają chociaż kilkanaście procent zawartości owoców. Herbaty owocowe z zasady nie są herbatami – nie zawierają liści herbacianych, jednak jest to zwyczajowa i powszechnie używana nazwa naparów z suszu owocowego lub choćby z jego dodatkiem.

Herbata ziołowa

Napary z ziół zwyczajowo zwane herbatką, jednak w ich składzie nie ma liści herbacianych. Produkowane są z suszonych liści danego zioła. Można oczywiście kupować gotowe, jednak bardzo dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowywanie naparów z ziół doniczkowych, uprawianych w domu. Generalnie lepsze są napary liściaste niż te w torebkach. Herbatkami ziołowymi można się posiłkować w domowym leczeniu pospolitych dolegliwości.