Zdrowe grillowanie

zdrowe grillowaniePosiedzenia przy grillu to jeden z symboli lata. Pogoda zachęca do wypoczywania na zewnątrz, a rozpalenie grilla w ogródku czy nad jeziorem dla wielu osób stanowi nieodłączną część letnich planów. Jedzenie z grilla może być bardzo zdrowe, jeśli zadba się o jego odpowiednie przygotowanie. Dzięki temu potrawy z grilla mogą być również dietetyczne. Podczas grillowania trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach, by uniknąć przedostania się do potraw szkodliwych związków.

Warto pamiętać także o tym, że zdrowego jedzenia na grillu nie da się przygotować szybko. Żywność układana na ruszcie znajdującym się zbyt nisko nad paleniskiem czy przypalona nie będzie zdrowa, a w czasie jedzenia nie powinno się przebywać zbyt blisko ognia, ale poza zasięgiem dymu – by nie wdychać szkodliwych substancji. Ważną informacją dla smakoszy grillowanego jedzenia jest również fakt, że niewłaściwe przygotowywanie jedzenia na grillu – w szczególności częste – może być bardzo szkodliwe i na dłuższą metę znacząco odbić się na zdrowiu. Jak zdrowo grillować?

Przygotowania do grillowania

zasady zdrowego grillowaniaGrillowanie jest prawdziwą sztuką i zwykle trzeba sporego doświadczenia, by idealnie przyrządzić jedzenie na grillu. Przede wszystkim na grillowanie należy przeznaczyć sporo czasu. Grillowanie zdecydowanie nie należy do szybkich sposobów przygotowania jedzenia. Podczas grillowania nie wolno się niecierpliwić: przekładać produktów bliżej ognia, dodawać rozpałki w trakcie pieczenia ani zbyt szybko zdejmować jedzenia z rusztu. Wszystkie te czynności są absolutnie zabronione, jeżeli nie chce się dostarczyć swojemu organizmowi substancji rakotwórczych lub zafundować sobie sensacji żołądkowych po zatruciu na wpół surowym mięsem.

Przed grillowaniem koniecznie trzeba dokładnie wyczyścić ruszt po poprzednim przygotowywaniu jedzenia i pozbyć się pozostałości spalenizny i tłuszczu. Warto zawczasu pomyśleć także o przygotowaniu aluminiowych podstawek, na których będzie można ułożyć jedzenie – nie powinno się go kłaść bezpośrednio na ruszcie. Alternatywą dla tego sposobu jest zawijanie każdego produktu w folię aluminiową. Dzięki temu znacząco ograniczy się wchłanianie szkodliwych substancji do jedzenia. Jeżeli położy się mięso bezpośrednio na ruszcie, kapiący z niego tłuszcz będzie wchodził w reakcje z palącym się węglem i tworzył rakotwórcze związki, które uwalniając się będą wchłaniane przez jedzenie.

Jak przygotować jedzenie na grilla

zdrowe jedzenie z grillaSzykując mięso, które zamierza się przygotować na grillu, warto poporcjować je na mniejsze części, tak by szybciej się upiekły. Najlepiej wcześniej zamarynować mięso, marynata sprawi nie tylko, że będzie ono smaczniejsze, ale także zmniejszy ilość wchłanianych substancji szkodliwych. Wybierając marynatę lepiej sięgnąć po zioła i inne naturalne przyprawy i utworzyć z nich smaczną kompozycję, niż wybierać gotowe mieszanki. Zdecydowanie lepiej sięgać po świeże, starannie wybrane porcje mięsa, niż dostępne w sklepach gotowe mięso już w marynacie. Na grilla nie nadają się również mrożonki.

Jeżeli koniecznie chce się przygotować mięso bezpośrednio przy rozpalonym grillu, trzeba pamiętać o tym, by nie używać tych samych noży i naczyń do surowego i upieczonego mięsa bez ich uprzedniego umycia. Jak już zostało wspomniane, produkty należy zabezpieczyć przed bezpośrednim kontaktem z rusztem. Tak samo jak mięso, w folię aluminiową można zawijać warzywa – a tych na grillu nie powinno zabraknąć. Wybornie smakują także pieczarki grillowane w folii, nadziane farszem będą świetną grillowaną przekąską także dla wegetarian.

Potrawy z grilla a odchudzanie

brykiet do grillaprzygotowanie zdrowego jedzenia na grilluBardzo często powszechnie powtarzana jest opinia, że mięso z grilla bezkarnie można jeść nawet w czasie odchudzania, ponieważ w czasie tego rodzaju obróbki termicznej tłuszcz jest wytapiany, a co za tym idzie potrawa mniej kaloryczna. Nie jest to do końca prawdą, osoba walcząca o szczupłą sylwetkę nie powinna spożywać karkówki czy wieprzowych burgerów tylko dlatego, że są z grilla. Zdecydowanie lepiej wybrać ryby czy pierś drobiową, które odpowiednio przygotowane są pyszne i niezbyt kaloryczne. Lepiej zrezygnować z grillowania ziemniaków czy pieczywa, tego rodzaju obróbka tych produktów wpływa na nie niekorzystnie – wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne. Zamiast tego lepiej wrzucić na grilla warzywa czy sery. Trzeba pamiętać, że powinny się one znaleźć na ruszcie wyżej niż mięso, potrzebują one znacznie mniej czasu na upieczenie.

Do grillowania należy wykorzystywać jedynie brykiet, ewentualnie w drodze wyjątku węgiel drzewny (z drzew liściastych). Nie należy dorzucać elementów drzew iglastych, ponieważ zawierają dużo żywicy, która paląc się uwalnia szkodliwe związki. Oczywiście niedopuszczalne jest dorzucanie do ognia gazet, lakierowanych elementów drewnianych, nie wspominając o plastiku i innych przedmiotach. Podczas spalania wydzielą się z nich substancje rakotwórcze, których wdychanie, zwłaszcza częste, może negatywnie odbić się na zdrowiu.

Zasady udanego grillowania

zdrowe potrawy z grillaObecnie na popularności zyskują grille elektryczne, które rzecz jasna nie wymagają takiej wprawy w przygotowaniu jedzenia i unikaniu niewłaściwego postępowania. Zainteresowaniem cieszą się również grille gazowe, których niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie wytwarzają dymu. Cały czas jednak obie alternatywy są zupełnie zdeklasowane przez święcący triumfy tradycyjny grill węglowy, przy którym zarówno spotykają się rodziny, biesiadują znajomi i przyjaciele jak i odbywają się imprezy biznesowe. Mnóstwo osób w sezonie wiosennym i letnim spędza przy grillu co najmniej kilka wieczorów, warto zatem zadbać, by ten popularny sposób przygotowywania jedzenia na świeżym powietrzu a zarazem rozrywka przynosiły korzyści dla zdrowia, a nie stanowiły obciążenie dla organizmu.

Koniecznie trzeba pamiętać także o tym, że upieczone mięso powinno być spożyte od razu. Zostawianie mięsa na ruszcie na kilka godzin z upale i odgrzewanie go, kiedy już przyjdzie znowu ochota na jedzenie, może być opłakane w skutkach. W wysokich temperaturach mięso bardzo szybko się psuje i jego spożycie po jakimś czasie takiego leżakowania może spowodować zatrucie pokarmowe. Grillowane mięso nie lubi także towarzystwa alkoholu (a na pewno nie w dużych ilościach). Taki duet bardzo obciąża układ pokarmowy i w efekcie może wywołać niestrawność. Grillować należy z głową i przestrzegając ważnych wskazówek, a wtedy uda się połączyć przyjemne z pożytecznym.