Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Dbanie o odporność organizmu jest bardzo ważne przez cały rok, jednak szczególnie temat ten powraca w okresie jesiennym, kiedy zwiększa się podatność na przeziębienia i infekcje. Kluczem do utrzymania wysokiej odporności organizmu jest odpowiednia dieta i zdrowy styl życia. Istotna dla utrzymania dobrego zdrowia jest aktywność fizyczna, to także wpływa na podniesienie ogólnej odporności.
Bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów, dzięki temu prawidłowo funkcjonuje i zmniejsza się ryzyko zachorowalności. Poniżej znajduje się kilka elementów, których wprowadzenie do codziennego życia pomoże przejść obronną ręką przez okres zwiększonego występowania infekcji, jak i ustrzec się przed nimi w ciągu całego roku.
Hartowanie organizmu
Szczególnie w okresie jesiennym i zimowym ważne jest spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Regularne wizyty na siłowni czy zajęcia fitness mogą nie wystarczyć, by podnieść odporność. Mimo niskiej temperatury nie powinno się rezygnować ze spacerów i sportu (Nordic Walking, biegi i inne), samo przebywanie na świeżym powietrzu oraz umiarkowany wysiłek wpłyną na zahartowanie organizmu, poprawią również krążenie krwi i przez to dostarczą tkankom odpowiedniej ilości tlenu. Wybierając się na spacer czy poćwiczyć przy niskiej temperaturze koniecznie trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie ubranie. Przegrzanie organizmu jest równie groźne jak wychłodzenie. Jeśli w wyniku wysiłku nastąpi przegrzanie, nie można od razu ściągać wierzchniej warstwy odzieży, by się ochłodzić. Taka gwałtowna zmiana temperatury może poważnie zaszkodzić i doprowadzić do powstania infekcji. Warto ubierać się „na cebulkę”, wtedy nie dochodzi do dylematu „albo za ciepło, albo za zimno”. Dzięki takiemu ubiorowi z łatwością można optymalnie się dostosować do zmiennych warunków.
Świeże powietrze – nie tylko na zewnątrz
Kiedy temperatury są wysokie, nikt nie zapomina o odpowiednim wietrzeniu mieszkania. Zimą i jesienią jest to równie ważne, jeśli nie ważniejsze – dogrzewanie pomieszczeń powoduje, że powietrze staje się bardzo dogodnym siedliskiem bytowania bakterii i wirusów. W szczególności osoby, które lubią wysokie temperatury, często zapominają o odpowiednim przepływie powietrza. Przebywanie przy otwartym oknie, kiedy na dworze temperatury znacznie spadają, również nie jest korzystne dla zdrowia. Dobrym wyjściem jest kolejno wietrzyć pomieszczenia, w czasie wietrzenia skręcić grzejniki. Procedurę taką powinno się powtarzać co najmniej dwa razy na dobę, raz w ciągu dnia i raz przed snem, dobrym pomysłem jest również przewietrzenie rano. W okresie zimowym nie powinno się również zbytnio przegrzewać mieszkania, optymalna temperatura w pomieszczeniach wynosi 20-22°C. Na noc nie powinno się zostawiać odkręconych grzejników, zbyt ciepłe powietrze podczas snu wysusza śluzówki górnych dróg oddechowych, które w takich warunkach przestają skutecznie powstrzymywać wnikanie drobnoustrojów do organizmu.
Unikanie sytuacji, w których potencjalnie można zarazić się infekcją
Zwłaszcza jesienią i na początku zimy, kiedy w przestrzeni publicznej na każdym kroku można się zetknąć z osobami zakatarzonymi, kichającymi i kaszlącymi. Podstawą prewencji przeciwchorobowej jest oczywiście mycie rąk – częste i dokładne. Dotykając różnych powierzchni w miejscach ogólnodostępnych każdy jest narażony na atak ze strony bakterii i wirusów. Należy pamiętać o tym, by przed umyciem rąk nie dotykać twarzy i jej okolic, gdyż sprzyja to przenoszeniu drobnoustrojów. Warto unikać jedzenia w sytuacjach, kiedy zadbanie o czystość może być utrudnione, np. w przerwie podczas zakupów w centrum handlowym. Na takie sytuacje i różne nieprzewidziane okoliczności można się zaopatrzyć w żel antybakteryjny do rąk, który warto zawsze nosić przy sobie.
Dieta na odporność
Warto ją wzbogacić szczególnie w produkty zawierające witaminę C (np. żurawina, owoce cytrusowe), a do codziennego jadłospisu wprowadzić miód, doskonale wzmacniający odporność. Wszyscy, którzy nie boją się intensywnych smaków, mogą sięgnąć po środki znane z domowych sposobów walki z chorobami – czosnek i cebulę (chociażby w postaci syropu cebulowego). Bardzo korzystnie na organizm wpływa także sok z czarnego bzu, wykorzystywany w produkcji wielu preparatów wzmacniających odporność. Dobroczynne działanie w tej sferze wykazuje także sok aloesowy, który doskonale można łączyć chociażby z miodem i cytryną do przygotowania wzmacniających napojów. Aby dieta skutecznie wspomagała budowanie odporności organizmu, koniecznie muszą się w niej znaleźć bogate w niezbędne składniki tłuszcze ryb. Świetnym uzupełnieniem diety jest regularne spożywanie tranu lub wprowadzenie do codziennych posiłków wędzonych ryb morskich. Dzięki temu dostarczy się organizmowi bardzo niezwykle ważne dla zdrowia kwasy Omega-3.
Higiena psychiczna
Dbanie o nią jest bardzo ważne zarówno dla dobrego samopoczucia, jak i zdrowia fizycznego. Zmęczone, zestresowane osoby łatwiej padają ofiarą drobnoustrojów. Należy pamiętać o wypoczynku po wysiłku, odpowiedniej ilości snu, a także prawidłowym rytmie dnia. Ważne jest, aby możliwie unikać sytuacji stresujących, co więcej choroby rzadziej imają się optymistów i ludzi o pozytywnym nastawieniu. Ponieważ nastrój wpływa na ogólne samopoczucie, osoby zadowolone i wypoczęte są mniej podatne na choroby, aniżeli te, które poddają się jesiennej chandrze. Dla własnego zdrowia dobrze jest zadbać o jak najlepszą kondycję psychiczną.